komedija — 4. septembra 2012

AIRPLANE! (1980)

objavil/a

AIRPLANE! (1980)

88 min, imdb ocena: 7,9

 

ŽANR: komedija

REŽIJA: Jim Abrahams, David Zucker in Jerry Zucker

SCENARIJ: Jim Abrahams, David Zucker in Jerry Zucker

IGRALCI: Robert Hays, Julie Hagerty, Leslie Nielsen, Peter Graves, Lloyd Bridges

DRŽAVA: ZDA

 

Nekdanji pilot Ted Striker (Robert Hays) premaga svoj strah pred letenjem ter se odloči ponovno vsesti na letalo v želji po ponovnem snidenju z nekdanjim dekletom, stevardeso Elaine (Julie Hagerty). Pilot, kopilot in nekateri potniki se hitro po vzletu zastrupijo s hrano. Reševanje situacije prevzame  Dr. Barry Rumack (Leslie Nielsen).

 NAPOVEDNIK:

KOMENTAR:

Airplane! (po slovensko: Ali je pilot v letalu?) je legendarna komedija, ki je popolnoma navdušila takratne obiskovalce kinodvoran po vsem svetu. O tem priča dejstvo, da so v samo nekaj dneh pokrili vse stroške produkcije (3,5 milijonov dolarjev). Čar komedije se skriva v konstantni kombinaciji situacijskega humorja, odličnih igralcev in nepozabnih dialogov (npr. Ted Striker: Surely there must be something you can do. Rumack: I’m doing everything I can… and stop calling me Shirley!). Režiserska trojica se je odločila za zanimivo skupino igralcev. Recimo, Leslie Nielsen, Lloyd Bridges in Peter Graves so takrat veljali za zelo resne igralce, s takšno potezo so ustvarjalci dosegli komični kontrast med resnimi in absurdnimi situacijami. Ne vem zakaj, a toliko bolj smešna je “butasta” izjava, če jo izgovori človek s smrtno resnim obrazom. Leslieja Nielsena danes večina pozna iz komedij, a je v filmu “Airplane!” odigral svojo prvo komično vlogo. Film, ki je načeloma parodija na nekatere takratne hite, ostaja v spominu ljubiteljev filmske umetnosti predvsem po odličnih dialogih, ki so v osnovi dobro izvedena poigravanja z dobesednimi pomeni besed in fraz.

  • V filmi se pojavijo vsi trije režiserji (znani kot ZAZ).
  • Ameriški filmski inštitut (AFI) je film razglasil za 10. najboljšo komedijo v 20. stoletju. (top 100 ameriških komedij dvajsetega stoletja)
  • Kareem Abdul-Jabbar je nastopil kot kopilot.
  • Film so posneli v 34-ih dneh.
  • Bridges in Graves sta sprva zavrnila sodelovanje, ker se jima je zdel scenarij neokusen.

 napisal: S. Ljubojević 

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*