drama, triler — 21. novembra 2011

DAS EXPERIMENT (2001)

objavil/a

DAS EXPERIMENT (2001)                   (in english)

114 min, imdb ocena: 7,9

 

ŽANR: triler, drama

REŽIJA: Oliver Hirschbiegel

SCENARIJ: Mario Giordano, Don Bohlinger, Christoper Darnstadt

IGRALCI: Moritz Bleibtreu, Christian Berkel, Andrea Sawatzki

DRŽAVA: Nemčija

 

Tarek Fahd (Moritz Bleibtreu) je taksist, ki nekega večera v časopisu vidi oglas za dobro plačan psihološki eksperiment. Kot novinar se odloči udeležiti simulirane zaporniške situacije, kjer od dvajsetih sodelujočih, na podlagi njihovih psiholoških lastnosti, izberejo zapornike in čuvaje. Sprva vsi jemljejo situacijo v šali, a se hitro izkaže, da je občutek avtoritete močnejši od racionalnega razmišljanja. Čuvaji se hitro uživijo v svojo »moč«.

NAPOVEDNIK:

KOMENTAR:

Zgodba bazira na psihološkem eksperimentu iz leta 1971 imenovanem Stanfordski zaporniški eksperiment, po katerem je Mario Giordano, sicer eden izmed scenaristov filma, napisal knjigo Black Box. Film je izredno dinamičen, vsebuje mnogo unikatnih kadrov, najbolj pa ga odlikujejo odlični nemški igralci, ki te popeljejo v verodostojnost zgodbe. Zanimivo zgodbo in dobre igralce povezuje režiser Oliver Hirschbiegel, ki je znan tudi po filmu Propad (Der Untergang).  Das Experiment je še eden izmed mnogih evropskih filmov, ki so ga prevzeli Američani in leta 2010 posneli remake z nekaterimi spremembami ter znano igralsko zasedbo, a se nikakor niso prebližali močnemu vtisu, ki ga daje nemška verzija; Imdb ocena ameriške verzija je 6,3. Tema filma je labilnost oz. krhkost človeškega uma, ki se v drugačnem okolju od navajenega lahko nenadzorovano spremeni. Človek ima v normalnih pogojih občutek, da se pozna, a mnogi so (npr. v vojnah) doživeli spremembo lastnih moralnih pravil, ko so počeli stvari, ki jih sicer ne bi. Das Experiment je odlična študija človeškega uma.

 

  • Film je prejel 15 nominacij in 13 mednarodnih filmskih nagrad.
  • Posnet je bil kronološko.
  • V Stanfordskem eksperimentu iz leta 1971 ni sicer nihče umrl, a so ga zaradi agresivnosti študentov morali predčasno prekiniti.
napisal: S. Ljubojević

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*