drama, kriminalka — 10. septembra 2013

DOG DAY AFTERNOON (1975)

objavil/a

DOG DAY AFTERNOON (1975)dog_day_afternoon_plakat

125 min, imdb ocena: 8,1

 

ŽANR: kriminalka, komična drama

REŽIJA: Sidney Lumet

SCENARIJ: Frank Pierson

IGRALCI: Al Pacino, John Cazale, Charles Durning

DRŽAVA: ZDA

 

Vojna veterana Sonny (Al Pacino) in Sal (John Cazale) vdreta v banko z namenom ekspresnega ropa. Zalomi se jima že na samem začetku, ko zaradi strahu odstopi njun voznik, nakar ugotovita, da v banki ni veliko denarja, za nameček pa ju obkolijo še policisti.

NAPOVEDNIK:

KOMENTAR:

Upoštevaje nepredvidljive zaplete, dejanja prepletena z dramo in komedijo, ni težko verjeti, da je Dog Day Afternoon posnet po resničnih dogodkih. Nekaj takšnega se lahko zgodi le v resničnem življenju; ni še takšnih scenaristov, ki bi z lastno domišljijo povezali bančni rop z homoseksualcem, ki želi zbrati denar za spremembo spola svojega partnerja. Mnogo je takšnih detajlov, ki dajejo temu kultnemu filmu posebno barvo. V mnogih trenutkih roparja dejansko delujeta profesionalno in pripravljeno, a se zaradi pritiska večkrat prelevita v neumneža oz. nerodneža, kar da filmu nenadomestljivo komično plat. Poleg zanimive zgodbe in izjemno jasne režije je Al Pacino s svojo odlično igro in veliko mero improvizacije ključni del filma, ki je takoj postal in ostal večen. Režiser Sidney Lumet ni ljubitelj improvizacije v svojih filmih, a jo je v tem primeru odobril, ravno zaradi nepredvidljive zgodbe.

  • Al Pacino je sprva odstopil od vloge, ki so jo nato ponudili Dustinu Hoffmanu.
  • Pravi Sonny Wortzik (John Wojtowicz) je svojo zgodbo prodal za 7.500 dolarjev.
  • John Wojtowicz je idejo za rop dobil po ogledu filma Boter.
  • Najbolj znan citat “Attica! Attica!” je bil improviziran.
  • John Cazale (Sal) je v svoji kratki karieri igral le v petih filmih in prav vsi so bili nominirani za najboljši film (Boter, Boter 2, The Deer Hunter, The Conversation)

napisal: S. Ljubojević

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*