METROPOLIS (1927)

objavil/a

METROPOLIS (1927)

153 min, imdb ocena: 8,4

 

ŽANR: znanstvena fantastika, drama

REŽIJA: Fritz Lang

SCENARIJ: Thea von Harbou, Fritz Lang

IGRALCI: Brigitte Helm, Alfred Abel in Gustav Fröhlich

DRŽAVA: Nemčija

 

Metropolis je futuristično mesto, ki pozna le dva sloja: izredno bogati sloj, ki mesto upravlja, in reven delavski sloj, ki ne pozna veselja, le delo. Sin glavnega upravitelja mesta, Freder, nekega dne med brezbrižno igro sreča Mario, lepo pripadnico delavskega sloja. Očaran nad njeno lepoto ji sledi v »globino« Metropolisa, kjer prvič vidi kakšne napore morajo prestajati temno oblečeni delavci v namen vzdrževanja visokega nivoja življenja bogatašev.

CELOTEN FILM:

KOMENTAR:

Film Metropolis je najpomembnejši predstavnik nemškega (filmskega) ekspresionizma, obdobja nastalega v Nemčiji po prvi svetovni vojni. Zaradi izoliranosti od preostalega filmskega sveta so ekspresionisti v dvajsetih in tridesetih letih prejšnjega stoletja izoblikovali lasten stil, ki je dejansko pisan na kožo nememu filmu, saj je bilo njihovo glavno orodje uporaba ilustrirane scenografije, popačene ali neproporcialne linije elementov, igra s svetlobo in sencami ter uporaba simetrije. Fritz Lang je v svojem Metropolisu uporabil vse te elemente, poleg scenografije ter simetrije je filmu dal še takt, saj so najbolj znane scene filma prav ritmizirano premikanje in delo temno oblečenih, obritoglavih sužnjev. Pogled na ogromno množico enako oblečenih ljudi, ki robotsko hodijo v istem ritmu po temačnih hodnikih nam bolje ponazorijo njihovo žalost in obupanost, kot če bi slišali njihov jok.

Lang je ustvaril mojstrovino vredno označbe – znanstvena fantastika. Že leta 1927 je prikazal življenje v velemestih z vrtoglavo visokimi nebotičniki, med katerimi v višavah poteka tudi promet. Videz Metropolisa je nastal kot nadgradnja njegovega prvega vtisa nad New Yorkom. Prikazal nam je robota, na osnovi katerega je George Lucas (Star Wars) izdelal svojega C-3PO. Nasploh pa je Fritz Lang še dolgo po Metropolisu navduševal in inspiriral fimske ustvarjalce (Luis Buñuel,  Ridley Scot, Jean-Luc Godard, Stanley Kubrick …).

Osnova filma pa je brezčasna zgodba o razlikah ali bolje rečeno, izkoriščanju revežev, torej večine, za bogato življenje vladarjev. Kljub vsem znani zgodovini človeške civilizacije, iz katere bi se lahko naučili, da se zgodbe o negativnem pritisku na ljudstvo vedno slabo končajo za »vodstvo«, še dandanes vidimo podobna razmerja tako v številu kot v odnosu, kot jih je že davnega leta 1927 prikazal Lang.

 

  • Metropolis je bil najdražji film tistega obdobja.
  • V filmu je bilo uporabljenih 37.000  statistov.
  • Uporabljali so miniaturne makete ter ogledala, ki so junake postavile v kader brez trik montaže.
  • Film so snemali dve leti.
  • Po filmu Metropolis so ustvarjalci Supermena poimenovali mesto glavnega junaka.
  • Po imdb-ju je najbolje ocenjen film tistega desetletja.

napisal: S. Ljubojević

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*