drama, triler — 8. marca 2014

OLDEUBOI (2003)

objavil/a

OLDEUBOI (2003)oldboy

OLDBOY

120 min, imdb ocena: 8,4

 

ŽANR: triler, drama

REŽIJA: Chan-wook Park

SCENARIJ: Hwang Jo-yoon, Im Joon-hyeong, Park Chan-wook

IGRALCI: Choi Min-sik, Yoo Ji-tae, Kang Hye-jung

DRŽAVA: J. Koreja

 

Oh Dae-su je povprečnež, ki ga po noči pijančevanja nepričakovano ugrabijo. Brez njemu znanega razloga preživi naslednjih petnajst let v nekakšnem zaporu, ne vedoč kaj se dogaja z njegovo ženo in hčerko.

NAPOVEDNIK:

KOMENTAR:

Oldboy je drugi in seveda najuspešnejši del “Trilogije maščevanja” oz.  The Vengeance Trilogy korejskega režiserja Chan-wook Parka . V vseh treh filmih je glavni antagonist oseba, ki se znajde v obupanem in krivičnem položaju, namesto predaje pa sledi maščevanje v najglobljem pomenu besede. Chan-wook Park je s filmom Oldboy dosegel svetovno slavo, nagrado Grand Prix v Cannesu ter celo iskreno pohvalo predsednika žirije, sicer znanega ljubitelja azijskih filmov, Quentina Tarantina. Leta 2013 so Američani dodatno polaskali film s svojo (slabšo) verzijo (režiser Spike Lee, glavni igralec Josh Brolin). Uspeh filma se najbrž skriva v samem poteku zgodbe, ki je daleč od klasičnega. Režiser nam ne dovoli, da počasi spoznavamo glavnega junaka, vendar se že takoj na začetku zgodi nekaj velikega – skrivnostna ugrabitev in petnajst let ujetništva. Gledalci pa, enako kot glavni junak, ostanemo brez pravih motivov in informacij. Seveda nas takoj pritegne bitka Oh Dae-su-ja s samim seboj, z jezo, depresijo, dokler končno ne sprejme situacije ter najde moč v načrtovanju pobega in maščevanju.  Postopoma, skupaj z Oh Dae-su-jem, pridobivamo podatke, vseskozi pa nas spremlja teža dolgoletne ugrabitve. Film Oldboy je genialno čudaški, in kot se za azijske filmske mojstrovine spodobi, poln akcije in krvi.

  • Temelji na japonski mangi “Oldboy” – avtorja Nobuaki Minegishi in Garon Tsuchiya.
  • Prvi kadri filma (treznjenje na policijski postaji) so bili posneti nazadnje.
  • Legendarna scena pretepa v dolgem hodniku (neprekinjeno snemanje) z mnogimi nasprotniki je bila posneta v treh dneh z minimalno uporabo računalniške animacije.
  • Prvi del trilogije se imenuje “Sympathy for Mr. Vengeance”, drugi pa “Sympathy for Lady Vengeance”.
  • Zaseda 72. mesto na IMDB-jevi lestvici najboljših 250 filmov vseh časov.

napisal: S. Ljubojević

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*