drama, vojni film — 5. februarja 2013

PATHS OF GLORY (1957)

objavil/a

PATHS OF GLORY (1957)paths

88 min, imdb ocena: 8,5

 

ŽANR: vojni film, drama

REŽIJA: Stanley Kubrick

SCENARIJ: Stanley Kubrick, Jim Thompson, Calder Wilingham; Humphrey Cobb (avtor knjige)

IGRALCI: Kirk Douglas, Ralph Meeker, Adolphe Menjou, George Macready

DRŽAVA: ZDA

 

V času druge svetovne vojne je francoskim vojakom ukazan napad na dobro varovano nemško utrdbo “Anthill”. S polkovnikom Daxom (Kirk Douglas) na čelu se kljub dvomom odpravijo v očiten samomorilski napad. Zaradi nemogočih pogojev se vojaki umaknejo, čeprav jim je ukazano nadaljevanje napada. Odgovorni general Mireau se odloči soditi trem naključno izbranim vojakom zaradi strahopetnosti.

NAPOVEDNIK:

KOMENTAR:

Film po knjižni predlogi se dotika resničnih dogodkov, ki kažejo na krutost vojaškega sistema in podcenjevanje vojaških življenj. Paths of Glory je antivojaška mojstrovina, ki se je v svoji brezčasnosti pridružila mnogim Kubrickovim filmom. Takrat le 29-letni režiser pokaže kvalitete, ki ga kasneje pripeljejo do mesta enega izmed najboljših filmskih režiserjev. Dolgi kadri, simetrija, urejenost in estetika, ki jih Kubrick rad povezuje s kaotičnimi dogodki (The Shining, Full Metal Jacket). Slabši režiserji bi priredili scenografijo, ki bi sinhrono z zgodbo vplivala na čustva gledalcev. Kubricku pa je bil očitno večji izziv doseči svoj cilj z režijo in zgodbo. O urejenosti filma priča tudi večkratna uporaba trojice (trije častniki, trije zaporniki). Scenografijo pa je vedno uporabljal za protiutež, s katero je mnogokrat dosegel še večji efekt. Zamislimo si, kakšen bi bil odziv gledalca, če bi sojenje potekalo v kakšni temni, skriti kleti, namesto v bogati, svetli dvorani, v kateri je sojenje prikazal Kubrick. Odziv bi bil popolnoma drugačen. Sojenje v bogati, svetli dvorani z urejenimi postavitvami udeležencev kaže na dejstvo, da to sojenje ni bilo prikrito in je dejansko veljalo za legitimno, čeprav gledalci vemo, da se dogaja krivica. Ravno s tem gledalci občutimo, kaj se dogaja v vojaških organizacijah, kako neodgovorno in brezčutno gledajo generali na življenja navadnih vojakov, in kako hladnokrvna je lahko ta, na videz urejena organizacija – vojska. Edini vojak, s katerim se lahko strinjamo, je polkovnik Dax, ki se je dejansko pognal z vojaki iz strelskih jarkov na neusmiljeno bojno polje. Paths of Glory je v osnovi kritika ravno temu odnosu med kreatorji bitk pred zemljevidi in mladimi vojaki na bojnem polju.

  • Stanley Kubrick je na snemanju spoznal Christiane Harlan (igrala je nemško pevko), ki je kasneje postala njegova žena.
  • Zaradi negativne upodobitve francoske vojske so v Franciji predvajanje filma prepovedali.
  • Bitko so snemali v Nemčiji.
  • Film ni doživel finančnega uspeha.

napisal: S. Ljubojević

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*