drama, triler — 4. decembra 2012

PERFUME: THE STORY OF A MURDERER (2006)

objavil/a

PERFUME: THE STORY OF A MURDERER (2006)

147 min, imdb ocena: 7,5

 

ŽANR: drama, fantazijski triler

REŽIJA: Tom Tykwer

SCENARIJ: Andrew Birkin, Bernd Eichinger, Tom Tykwer; avtor knjige “Das Parfum” Patrick Süskind

IGRALCI: Ben Whishaw, Dustin Hoffman, Alan Rickman

DRŽAVA: Nemčija

 

Jean-Baptiste Grenouille se rodi prodajalki rib na pariški tržnici. Mati ga zavrže pod mizo ter nadaljuje s prodajo. Močne vonjave tržnice spravijo dojenčka v jok, kar opazijo obiskovalci ter mu rešijo življenje, posledično pa pošljejo mater na usmrtitev. Jean-Baptiste svojo pot nadaljuje v sirotišnici, kjer hitro postane jasno, da ni navadna sirota. Ima namreč izrazito razvit čut za zaznavanje vonja, dar, ki ga popelje na edinstveno življenjsko “popotovanje”.

NAPOVEDNIK:

KOMENTAR:

Prostor dogajanja je Francija osemnajstega stoletja. Obdobje, kjer so se družbeni razredi (bogataši, reveži) ločevali tako v videzu kot vonjavah. Tako je tudi režiser ločil zgodbo s pomočjo dveh stilov, z realističnim prikazom gnilobe in smradu, ter s skoraj pravljično vizijo tistega dišečega in lepega dela zgodbe. Jean-Baptiste prehitro kategorizira slabe vonjave revnega okolja, v želji po novih elementih ga bogatejši del mesta z eksotičnim sadjem, rožami in parfumi hitro premami. S pomočjo svojega dara postane hitro vajenec izdelovalca parfumov Baldinija (igra ga Dustin Hoffman). Njegova nepotešljiva želja po popolni esenci ga potisne tudi k umorom. Osnovo za kreiranje najboljšega parfuma namreč najde v telesih lepih, mladih deklet. Zgodba, ki je prirejena po knjigi Patricka Süskinda ima močne fantazijske elemente, tako v osnovni ideji, karakterjih, poteku zgodbe, kot tudi v sami vizualni estetiki filma. Kombinacija fantazije in umorov serijskega morilca pa pričara izredno gledljiv in precej unikaten film. Pomemben del uspeha je seveda pravilna izbira izredno specifičnega glavnega junaka, režiser Tom Tykwer je po enem letu iskanja našel nadarjenega mladega igralca Bena Whishawa, ki je odlično opravil svojo nalogo.

 

  • Tom Tykwer je leta 1998 napisal scenarij in režiral film “Lola rennt”.
  • Knjigo “Das Parfum” je Patrick Süskind napisal že leta 1985. Dolgo je odlašal z idejo prenosa zgodbe v filmski format.
  • Kurt Cobain je bil velik oboževalec knjige, po kateri je napisal pesem “Scentless Apprentice”.
  • Leta 2006 je veljal za najdražji nemški film.
  • Budžet filma 50 mil. evrov.

napisal: S. Ljubojević 

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*