kmalu v kinu — 15. januarja 2016

Povratnik (The Revenant)

objavil/a

Povratnik (The Revenant) je epska pripoved o preživetju ter moči človeške odločnosti. Na letošnji 88. podelitvi oskarjev se bo film potegoval za kar 12 nagrad.

Legendarnega raziskovalca Hugha Glassa (Leonardo DiCaprio) med odpravo v še neraziskano divjino grdo izmaliči medved, člani njegove lovske odprave pa ga zapustijo in prepustijo samemu sebi. Osamljen in na robu smrti se Glass ne vda obupu – poganjata ga neizmerna volja in ljubezen do žene Indijanke in sina; poda se na 320 km dolgo odisejado po prostranem in neukročenem Zahodu, da izsledi možakarja, ki ga je bil izdal: Johna Fitzgeralda (Tom Hardy). A kar se začne kot neutrudno iskanje maščevanja, postane junaška saga o vztrajnosti, o povratku domov in o odrešitvi.

vir: Blitz film

vir: Blitz Film

Mit Hugha Glassa se je začela leta 1823, ko je med tisočimi drugimi v trgovini s krznom pomagal na novo zagnati gospodarstvo Združenih držav. V tem času so mnogi na divjino gledali kot na nekaj brezdušnega; na nekaj, kar mora biti ukročeno. Drveli so v neznano, iskali še neodkrite reke, izginjali v neskončne goste gozdove in se pri tem gnali ne le za vznemirjenji in pustolovščinami, temveč tudi za zaslužkom – pogosto tekmujoč z indijanskimi plemeni, ki jim je bilo to ozemlje dom že stoletja.

vir: Blitz Film

vir: Blitz Film

Mnogi so pri tem umirali brez sledu, Glass pa se je v ameriško folkloro prebil kot nekdo, ki smrti ni hotel podleči. Njegova legenda je zaživela po srečanju z eno najhujših nevarnosti Zahoda – z grizlijem. Tudi za najbolj preizkušene raziskovalce je bil to običajno konec. V pripovedi z oskarjem nagrajenega režiserja Alejandra G. Iñárrituja se izmaličeni Glass oklepa življenja, potem ga čaka izdajstvo, ki ga samo še podžge; spravi se iz prezgodnjega groba in se pregrize skozi nepoznane nevarnosti in neznane kulture ter celo opusti misel na neizprosen obračun s tistimi, ki so ga bili izdali.

revenant

Režija: Alejandro G. Iñárritu

Scenarij: Alejandro G. Iñárritu in Mark L. Smith po romanu Michaela Punkeja

Igrajo: Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Domhnall Gleeson in drugi

Žanr: biografska pustolovska drama

Dolžina: 156 minut

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*