grozljivka — 10. oktobra 2012

THE SHINING (1980)

objavil/a

THE SHINING (1980)

142 min, imdb ocena: 8,5

 

ŽANR: grozljivka

REŽIJA: Stanley Kubrick

SCENARIJ: Stanley Kubrick in Diane Johnson; Stephen King (knjiga)

IGRALCI: Jack Nicholson, Shelley Duvall, Danny Lloyd in Scatman Crothers

DRŽAVA: ZDA

 

Jack Torrance (Jack Nicholson) sprejme delo zimskega skrbnika izoliranega Overlook hotela, v želji, da bi ta čas izkoristil tudi za pisanje svoje knjige. Skupaj z ženo Wendy in sinom Dannyjem postanejo edini prebivalci veličastnega hotela, ki ga zaradi težkih zimskih pogojev zaprejo za nekaj mesecev. V hotelu z bogato zgodovino pa se začnejo hitro prikazovati nadnaravni pojavi (shining).

 NAPOVEDNIK:

KOMENTAR:

The Shining je legendarna psihološka grozljivka, ki zaseda visoka mesta na mnogih lestvicah najboljših filmov vseh časov. Velja za zelo atipično grozljivko, saj je v filmu prikazan en sam umor. Seveda krvi, grozljivih prizorov in šokantnih dialogov ne manjka, a se večina horor elementov nanaša na pričevanja groznih dogodkov iz bogate zgodovine hotela. Zanimivo je, da ponavadi v grozljivkah močno prevladujejo temni, umazani in klavstrofobični prostori, a Kubrick se je odločil za veličasten, svetel in prostoren hotel. Tudi simetrija in dolgi kadri niso ravno popularna orodja pri ustvarjanju grozljivk, toda Kubrick ni bil nikoli znan kot klasični režiser. Veliki Stanley Kubrick je eden redkih, ki je imel možnost delati po svoje. Znan je bil po mnogih ponovitvah pri snemanju scen. Recimo snemanje pogovora med Dannyjem in kuharjem Hallorannom so ponovili kar 148-krat, kar je dejansko rekord. Sceno, ko iz dvigala priteče kri, so uspešno posneli v tretjem poizkusu, kar se sliši nedolžno, a le dokler ne izvemo, da so priprave za ta kader potekale devet dni. Kubrick se resnično ni pustil motiti pri ustvarjanju. Niti sam Stephen King ni imel pretiranega vpliva na režiserja. Stephen King in Stanley Kubrick se nista strinjala niti pri izboru glavnih igralcev. King si je za vlogo Jacka želel Jona Voighta oz. nekoga “normalnega”, za Wendy pa je želel videti povprečno blondinko, žensko, ki ni vajena težav. Seveda je Kubrick vztrajal pri svoji viziji, s svojimi igralci in svojimi (za grozljivko netipičnimi) orodji (simetrija, dolgi kadri s stedicamom) ter ustvaril brezčasni film.

 

  • Stanley Kubrick je režiser mnogih legendarnih filmov: Eyes Wide Shut (1999), Full Metal Jacket (1987), A Clockwork Orange (1971), 2001: A Space Odyssey (1968), Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964), Spartacus (1960), Paths of Glory (1957) …
  • Danny je bil izbran na avdiciji izmed 5000 kandidatov.
  • Velik efekt je filmu dodal takrat zelo nov izum, stedicam, ki ga je upravljal izumitelj Garrett Brown.
  • Vse notranje (hotelske) kadre so snemali v studijih.
  • Film je posnet kronološko.
  • Znane fraze iz filma: “All work and no play makes Jack a dull boy”, “Redrum”, “Here’s Johnny” …
napisal: S. Ljubojević 

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*