triler — 20. februarja 2012

UNBREAKABLE (2000)

objavil/a

UNBREAKABLE (2000)

106 min, imdb ocena: 7,3

 

ŽANR: drama, triler

REŽIJA: M. Night Shymalan

SCENARIJ: M. Night Shymalan

IGRALCI: Bruce Willis, Samuel L. Jackson in Robin Wright Penn

DRŽAVA: ZDA

 

Film se začne z dvema različnima dogodkoma. Najprej vidimo rojstvo dečka z zlomnjenimi okončinami. Elijah Price (Samuel L. Jackson) se namreč rodi z redko boleznijo, zaradi katere ima izjemno krhke kosti. Drugi dogodek je iztirjenje vlaka v katerem umre 131 potnikov. Preživi le David Dunn (Bruce Willis); brez poškodb. Elijah, ki je v življenju zaradi svoje bolezni utrpel mnogo tegob, vidi v Davidu svoje nasprotje. Njegove kosti se lomijo že pri nedolžnih pripetljajih, a Davida Dunna ne zlomi nič.

NAPOVEDNIK:

KOMENTAR:

Nezlomljivi, najljubši lastni filmski izdelek režiserja M. Night Shymalana (The Sixth Sense, The Village, The Signs …). Idejo za zgodbo je dobil med snemanjem Šestega čuta; mogoče je  imel zato med pisanjem scenarija v mislih Bruca Willisa za glavno vlogo tudi v tem filmu. Ideja filma je prikazati nekakšno uresničitev stripovske zgodbe v realnem okolju. Film ni posnet stripovsko kot recimo Sin City (2005), a vsebuje mnogo elementov, ki nas, gledalce, prikrito in neprikrito prepričujejo v možnost, da se kaj takšnega lahko zgodi v resničnem okolju. Elijah, ki pristopi do Davida po nesreči, ga najprej opozori o možnosti, da je njegovo živo nasprotje, torej nezlomljiv. Zaradi svoje bolezni se že v otroštvu zateče k stripom ter postane tudi poslovnež v tej panogi. Ideje stripov pa prerastejo ljubiteljsko oz. poslovno naravo, začne verjeti v njihovo logiko. Obstoj človeka kot je David Dunn mu daje občutek namembnosti na tem svetu. V njuno nadnaravno povezavo pa bi rad prepričal tudi Davida.

Poleg stripovskih elementov, ki nam jih prikaže Elijah (njegova galerija stripov, njegove razlage …), nam režiser ponudi tudi nekoliko prikrite elemente. Elijah si pri hoji pomaga s stekleno palico, nekajkrat vidimo tudi njegov odsev v steklu; otroci ga poimenujejo Mr. Glass, kar se sliši kot ime stripovskega junaka. Tudi ime David Dunn lahko razumemo kot stripovsko ime, namreč mnogi super junaki imajo ime in priimek v isti začetnici: Reed Richards (Mr. Fantastic), Peter Parker (Spiderman), Bruce Banner (the Hulk), Matt Murdock (Daredevil), Stephen Strange (Dr. Strange) … Poleg tega je David zaposlen kot varnostnik, ki v primeru slabega vremena nosi dežni plašč, ki v določenih kadrih izpade kot oblačilo super junaka. Elijah in David imata tudi svoje značilne barve, kot je to značilno za stripovske junake. Elijah Price je asociiran z vijolično, David Dunn pa z zeleno barvo. Režija ni specifično stripovska, a vendar Shymalan uporablja snemalne kote, ki spominjajo na risana okenca v stripih. Očitno pa obožuje Brucea Willisa, ki odlično povezuje njegovo filmsko teorijo, da se poanta filma razkrije gledalcu počasi skozi zgodbo in ne toliko s pomočjo igralčevih občutkov in reakcij. Zato je stoična igra karizmatičnega Willisa dobrodošla. Res je, da nam režiser ponudi vse informacije in zanimive zaplete, a film bi v primeru manj zanimivega glavnega igralca, ki mora s tišino graditi svoj lik, postal zelo dolgočasna drama.

  • M. Night Shymalan se kot ponavadi pojavi v manjši stranski vlogi (cameo). Scena z B. Willisom na stadionu.
  • Bolezen, za katero trpi Elijah, Osteogenesis Imperfecta je redka, a resnična bolezen.
  • Tako kot v filmu Šesti čut je tudi tu zgodba postavljena v Philadelphijo.

napisal: S. Ljubojević

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*